Noutati

Noile norme privind trasabilitatea inca o provocare pentru companiile din Romania

Conform deciziei Comisiei Europene, incepand cu 1 iulie 2012, toate statele membre U.E. sunt obligate sa aplice noul regulament (931/2011) privind cerintele in materie de trasabilitate a produselor alimentare. Pentru a afla mai multe detalii despre noile norme descarcati Regulamentul de punere in aplicare NR. 931/2011.

Acest regulament prevede ca toti operatorii din sectorul alimentar sa dispuna de un sistem de etichetare si urmarire care sa le permita identificarea la nivelul fiecarui produs a informatiilor legate de provenienta produselor si/sau a materiilor prime, dar si a informatiilor legate de clientii la care au fost livrate produsele - asa numita trasabilitate un pas inainte, un pas inapoi. Pentru a afla mai multe despre principiile generale ale trasabilitati descarcati Regulamentul (CE) nr. 178/2002.

Cui se aplica noile prevederi legate de trasabilitate?

Operatorilor din sectorul alimentar cu precadere alimente de origine animală - producatori, distribuitori, comercianti.

De cand se aplica noile reglementari?

1 iulie 2012

Care sunt diferentele intre noile cerinte si vechile reglementari?

Informațiile care trebuie puse la dispozitie în plus față de alte informații cerute în temeiul dispozițiilor relevante ale legislației Uniunii cu privire la trasabilitatea alimentelor de origine animala (Regulamentul (CE) nr. 178/2002Regulamentului (CE) nr. 853/2004Regulamentului (CE) nr. 854/2004) sunt:

  1. o descriere precisă a alimentului;
  2. volumul sau cantitatea de alimente;
  3. numele si adresa operatorului din sectorul alimentar de la care s-a expediat alimentul;
  4. numele si adresa expeditorului (proprietarul), în cazul în care acesta este altul decît operatorul din sectorul alimentar de la care s-a expediat alimentul;
  5. numele si adresa operatorului din sectorul alimentar căruia i s-a expediat alimentul;
  6. numele si adresa destinatarului (proprietarul), în cazul în care acesta este altul decît operatorul din sectorul alimentar căruia i s-a expediat alimentul;
  7. o referință de identificare a lotului sau a transportului;
  8. data expedierii alimentului.

Informațiile se actualizează zilnic si se păstrează la dispoziție cel puțin pînă la data la care se poate presupune, în mod rezonabil, că alimentele în cauză au fost consumate.

La cererea autorității competente, operatorul din sectorul alimentar furnizează informațiile solicitate, fără întîrziere nejustificată.

Care este procedura de implementare a noilor cerinte?

Pentru a putea implementa noile norme cu privire la trasabilitate s-au statornicit doua bune practici:

  1. Respectarea sistemului de etichetare GS1;
  2. Implementarea aplicatiilor informatice si a mediilor de comunicare electronica bazate pe conceptul de trasabilitate un pas inainte, un pas inapoi.

APTUS Software vine in intampinarea noilor cerinte UE in materie de trasabilitate cu o solutie completa de etichetare, scanare si urmarire a fluxului real al produselor. Solutia propusa va ofera posibilitatea de a identifica instantaneu un produs si de a stoca toate informatiile legate de provenienta si destinatia acestuia, oferind in timp real rapoarte cu privire la trasabilitatea un pas inainte, un pas inapoi la nivelul fiecarui lot. Descarca prezentarea Aptus WMS.

Pe langa adaptarea rapida la noile cerinte UE in materie de trasabilitate, implementarea solutiilor Aptus reprezinta o garantie a calitatii proceselor, asigurand un tablou real al provenientei si destinatiei loturilor de produse, eliminand orice diferente intre ce este consemnat la nivel scriptic si ce se intampla in realitate in depozit.

Pentru a primi o oferta personalizata va rugam sa completati formularul de mai jos.

Clienti